Zeno X Gallery heeft het genoegen de vierde solotentoonstelling van Bart Stolle (°1974, Eeklo) voor te stellen. Bart Stolle werkt aan een complex oeuvre dat voornamelijk bestaat uit schilderijen, tekeningen en animatiefilms. In een tijdperk waarin iedereen overweldigd wordt door zintuiglijke, en meer bepaald digitale prikkels, kiest Stolle resoluut voor vertraging. Zo tekent hij zijn animatiefilms frame per frame en bestaan zijn schilderijen uit zorgvuldig gekozen en vaak geometrische units. Hij analyseert overeenkomsten tussen de logica van de computer en de menselijke geest. Veel van zijn werken refereren vormelijk enerzijds aan het twintigste-eeuwse modernisme en anderzijds aan computertaal. Voor Bart Stolle staan in deze tentoonstelling het spel, de beweging en het plezier van kleur en vorm centraal. Hij analyseert artefacten uit de menselijke beschaving en organismen uit de natuur en tracht een evenwicht te vinden tussen spontaneïteit en rationalisering. Op een bepaald moment werd er geloofd dat de mens aan de hand van de wetenschap volledig ontleed en verklaard kon worden, terwijl er tegenwoordig eerder een tendens heerst om machines en robots te vermenselijken. Met de schilderijen Vertebrate en Animal tracht Stolle op een vergelijkbare wijze een ziel te geven aan mechanisch uitziende wezens.
Bart Stolle creëerde voor deze tentoonstelling drie wandsculpturen. Deze driedimensionale collages functioneren als een soort reisverslagen. Stolle verzamelt al jaren allerlei objecten die hem intrigeren en deze keer heeft hij ze voor het eerst een vaste en permanente plek gegeven. Stolle stelde in het verleden het fixeren van de elementen uit omdat dit een einde brengt aan het associatieve spel dat eraan voorafgaat. Zo waren enkele van de objecten al eerder te zien in de installatie die hij creëerde voor het M HKA in 2012. Wat de voorwerpen vaak met elkaar gemeen hebben, is een onduidelijkheid wat betreft hun herkomst – hetzij uit de natuur, hetzij door de mens vervaardigd. Andere sculpturale elementen verwijzen dan weer naar zijn praktijk als schilder. Zo werden de tandenstokers door Stolle gebruikt om de kleur van zijn verf op te testen en werd de tape aangewend om delen op zijn schilderijen af te plakken.
Containers bestaat uit een houten plank met daarop geschilderde dopjes van glazen flessen. Het werk doet denken aan een strategisch spel waarbij de pionnen verzet kunnen worden. De voorbije jaren heeft Bart Stolle zich meer en meer toegelegd op zijn tekenpraktijk. Op dagelijkse basis ontwikkelt hij werken op papier in een uitgepuurde vormentaal: herhalingen en variaties met punten, streepjes en lijnen. Vaak refereert Stolle hierbij aan natuurlijke processen en evoluties, zoals ook bij het drieluik MOON dat de maan in beeld brengt. Dit triptiek, evenals de werken Another rocket, Re-entry en Air pressure getuigen ook van Stolles fascinatie voor ruimtevaart in het algemeen en de maanlanding in het bijzonder.
Het kobaltblauw dat vaak op de werken van Bart Stolle te zien is, is in feite de eerste industrieel vervaardigde kleur. Het artificiële uitzicht van de kleur kan voor Stolle verwijzen naar de gekunstelde en gemedieerde wereld waarin we leven. Deze schilderijen zijn opgebouwd aan de hand van codes en zijn op een haast wiskundige manier tot stand gekomen. Bart Stolle had solotentoonstellingen bij Convent in Gent, Ryan Lee Gallery in New York, S.M.A.K. in Gent, De Brakke Grond in Amsterdam, LOMAK in Tessenderlo en STUK in Leuven. Hij nam ook deel aan groepstentoonstellingen in het M HKA in Antwerpen, de Biënnale van Hedendaagse Kunst in Praag, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Laznia Centre for Contemporary Art in Gdansk, De Loketten van het Vlaamse Parlement in Brussel, De Warande in Turnhout, Coup de Ville in Sint-Niklaas, BUDA kunstencentrum in Kortrijk, Telic Gallery in Los Angeles, Centre for Contemporary Art in Warschau en the Museum of Contemporary Art in Shanghai.