De laatste zomertentoonstelling biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de fotografische landschappen van de Duitse fotograaf Georg Küttinger en de complexe schilderijen van Martijn Schuppers. Beide kunstenaars hanteren een grote mate van fantasie en vrijheid bij de uitvoering. Daardoor ontstaan uitzonderlijke werken die weinig meer van doen hebben met het oorspronkelijke landschap (Küttinger) of met traditionele opvattingen over schilderkunst (Schuppers). Om dit verschil in werkwijze en opvattingen zichtbaar te maken, heeft de galerie twee afzonderlijke solopresentaties ingericht met het werk van deze kunstenaars.
Georg Küttinger (München 1972). In de spectaculaire fotowerken van de Duitse fotograaf Georg Küttinger is de kracht zichtbaar waarmee de gefotografeerde landschappen door de kracht van de natuur gevormd zijn. Voor zo’n fotowerk maakt Küttinger honderden opnames op verschillende tijdstippen en dagen. Later voegt hij die samen tot een heel nieuw landschap, waarin de aandacht van de kijker wordt getrokken door zich herhalende zichtlijnen, visuele sporen en perspectivische vertekeningen. Neem het werk Niagara Falls 3, dat is samengesteld uit honderden afzonderlijke opnames die in de tijdspanne van een lange dag genomen zijn. De camera volgde de waterval in smalle banen steeds van boven naar beneden. Later zijn al die honderden opnames samengevoegd tot één beeld. Daarin is duidelijk te zien hoe verkleuringen in het water de verschillen in lichtinval gedurende de dag reflecteren. Ingenieuze fotografie die door Küttinger’s manier van werken sterk verwant is aan schilderkunst.
Georg Küttinger doorliep de Technische Universität München en begon zich halverwege die opleiding meer en meer toe te leggen op fotografie. Zijn werk wordt inmiddels wereldwijd verkocht door galerieën in Duitsland, Zwitserland, Italië en België. Küttinger nam eerder deel aan fotobeurzen als Photo España in Madrid, Photolucida in Portland (VS), en Kiaf te Seoul (Zuid-Korea). Zijn werk was ook te zien op de Berliner Liste en Scope Basel, tijdens Kunst Zürich en de Art Fair 21 in Keulen. In Nederland wordt hij exclusief door Roger Katwijk vertegenwoordigd.
Martijn Schuppers (1967). De complexe schilderijen van Martijn Schuppers ontstaan door het gebruik van acryl-alkyd- en olieverf. Door toepassing van oplosmiddel en door gebruikmaking van een doorgaand proces van raster-handelingen herschikt Schuppers de verf zodanig dat nieuwe beelden ontstaan. In de Pentimenti installaties werkt hij nog eens extra met UV-licht oftewel Black-Light. Het levert een diagnostische blik op de schilderkunst op: schilderkunst met zichzelf als onderwerp. Kunsthistoricus en schrijver Frank Reijnders over Martijn Schuppers:
“De realiteit in de werken van Schuppers bestaat slechts dankzij zijn schilderkunstige fantasie; ze is niet zozeer nagebootst als wel opgeroepen en overtroffen. De illusie heeft zich verplaatst. Weliswaar bestaat de illusie in het werk van Schuppers nog steeds bij gratie van het verfweefsel dat haar tegelijkertijd op afstand houdt, maar de aura van zijn werk is eigentijds hightech. Dat laatste komt vooral door het fluorescente kleurgebruik, dat niet geïnspireerd is door het licht van de natuur of door het religieuze licht dat ‘van boven’ komt, maar door het artificiële licht van monitoren.”
Martijn Schuppers doorliep de Academie Minerva in die stad en kreeg zijn vervolgopleiding aan het Hunter College in New York en het Frank Mohr instituut in Groningen. In 2006 had hij zijn eerste museale solotentoonstelling Unisono 14:The Nature of Painting in het Stedelijk Museum Schiedam. Twee jaar later presenteerde hij zijn werk samen met Koen Taselaar tijdens de Solo Projects, een sidefair van Art Basel. Ook nam hij eerder deel aan diverse belangrijke tentoonstellingen in Duitse kunstinstituten. Zijn werk was onder andere te zien tijdens zijn solotentoonstelling Pentimenti in het Museum für Gegenstandsfreier Kunst in Otterndorf (DE). Werk van Martijn Schuppers bevindt zich in de collecties van binnen- en buitenlandse musea, waaronder het Stedelijk Museum Schiedam en het Centraal Museum Utrecht. Ook is zijn werk opgenomen in bedrijfscollecties als die van AKZO Nobel, Aegon, Gasunie, LUMC en Rijnstate. In 2005 voerde Schuppers een prestigieuze opdracht uit in één van de vergaderzalen van de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag. Eerder dit voorjaar nam hij deel aan de groepstentoonstelling Uit Zicht in het CBK Emmen, met onder andere werk van Berndnaut Smilde.